С оглед на евентуалната забрана за движение на дизелови автомобили

...
 С оглед на евентуалната забрана за движение на дизелови автомобили
Коментари Харесай

Съдбата на дизела все още не е решена

 С оглед на възможната възбрана за придвижване на дизелови коли в доста немски градове германските автомобилопроизводители и държавното управление изследват опциите за преоборудване на хардуера на по-старите дизелови коли. След срещата на върха в канцлерството, ръководителят на сдружението на автомобилната промишленост (VDA) Бернхард Матес съобщи, че " държавното управление и автомобилопроизводителите отново разискват този въпрос ".
Приоритет е подновяването на дизеловия автопарк. Федералното държавно управление желае до края на седмицата, дружно с немските автомобилопроизводители да внесе изясненост във връзка с по-нататъшните ограничения. Министърът на превоза Андреас Шойер (ХСС) заяви, че и двете страни желаят да вземат бързи решения. Също като Бернхард Матес, Шойер акцентира, че приоритет ще бъде обновяването на дизеловия автопарк. Целта е клиентите да сменят старите си дизели за нови модели. " Приоритетът е явен: възобновяване на дизеловия автопарк, с цел да бъдат реализирани по-добри индикатори за непорочност на въздуха в централните елементи на градовете ", съобщи Андреас Шойер.
 Deutschland Verkehrsschild in Berlin | Zone 30 - Luftreinhaltung (Imago/photothek)
Замърсеният въздух е проблем в Берлин, както и в доста други градове

Досега автомобилопроизводителите отхвърлят концепцията за преоборудване на хардуера на дизелите. Преоборудването на дизеловите коли е оспорвано и в държавната коалиция. Напоследък обаче натискът върху транспортния министър и върху автомобилната промишленост се ускори и заради опасността от забрани за придвижване заради замърсяване на въздуха. Освен шефовете на доста немски автомобилни концерни, в срещата взе участие и финансовият министър Олаф Шолц от ГСДП. ХДС, ХСС и ГСДП спорят седмици наред към верните ограничения за възстановяване на чистотата на въздуха предвид на високите индикатори на азотен оксид. Много общини са наранени от този проблем. Освен това става въпрос и за метода към по-старите дизелови коли, които изхвърлят по-големи количества азотен оксид от допустимите, заради операции на производителите. Сегашните ограничения, които визират държавното управление и автомобилните концерни, би трябвало да предотвратят възбраните за придвижване на дизелови коли. Ангела Меркел желае да реализира обща държавна идея за преоборудването на хардуера на по-старите дизелови коли.

Порше дава образец

Автомобилният тръст Порше първи си извади поучения от възможните забрани за придвижване на дизелови коли и понижаващите се продажби. Порше е първият немски авто тръст, който се отхвърля от дизеловите коли. Главният изпълнителен шеф на концерна Оливер Блуме съобщи следното: " В бъдеще Порше няма да пуска на пазара дизелови коли ". Той добави, че " концернът Порше в никакъв случай не е разработвал и произвеждал лични дизелови мотори ", само че дизеловият скандал е уронил имиджа му.
 Porsche Cayenne Diesel (Getty Images/S. Gallup)
Порше сподели " довиждане " на дизела

Досега Порше внедряваше дизеловите мотори на дъщерния тръст на Фолксваген-Ауди. Въпреки това прокуратурата води следствие против някои виновни лица в концерна. Прокуратурата ги подозира, че умишлено са приели манипулирани мотори от Ауди. Концернът Порше предлага на пазара дизеловите джипове Кайен от по-малко от 10 години. По традиция обаче дизелът в никакъв случай не е играл значима роля за концерна. Само 12 % от продадените коли на Порше са с дизелови мотори. Затова и отводът от дизеловите коли няма да се отрази неприятно на концерна. Само за съпоставяне: половината от всички създадени коли на Даймлер и БМВ са с дизелови мотори. От Порше оповестяват, че още от февруари 2018 година дизеловите коли към този момент не са в портфолиото на концерна.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР